Изберете език bg en
Image From Bulgaria

Националният археологически резерват Кабиле

Националният археологически резерват Кабиле
Тип: Архиеологически обект
Локация: Село Кабиле »

Националният археологически резерват Кабиле се намира в региона на "Зайчи връх", 1.5 километра северно от село Кабиле. Комплексът е разположен на площ от около шестотин декара и включва останки от древен тракийски град, тракийско скално светилище, останки от римско селище и археологически музей.

Селище по тези земи е съществувало още през ранножелязната епоха. Има открити предмети, които датират от X - VI век преди христа.
Тракийският град Кабиле е възникнал около 2000 години прeди Христа. Той е разположен на плато, на завоя на р. Тунджа на юг към Едирне (Турция). На върха на платото се намира скалист акропол, който е бил светилище на богинята Кибела. Градът е бил резиденция на тракийските царе Спартакос и Скосток.

Местоположението на Кабиле е било възлово и това е причината градът да бъде многократно атакуван и превземан. През 342/341 г. пр. Хр. Филип ІІ го превзема и тук е настанен военен гарнизон а градът е застроен по архитектурните принципи на елинизма.
72 г. пр. Хр. градът е превзет и разрушен от Марк Теренций Варон Лукул като наказателна акция заради участието на траките като съюзници на Митридат VІ Евпатор срещу Рим.

Своят апогей Кабиле достига II - III век когато градът се става най-важния военен римски лагер в провинция Тракия и основен кръстопътен възел. 

В края на VI век градът е превзет и разрушен от Аварите и престава да съществува.

През 1965 мястото е обявено за археологически резерват и сега е един от 100-те национални туристически обекти. Музеят към комплекса предлага информация и археологически находки, намерени в региона по време на различните проучвания. В музея са изложени много красиви мозайки, монети, сечени в древния град Кабиле и още много експонати.

Рейтинг: 5 от 0 до 5 - 1 глас(а).

8 снимки в галерията към статията

Карта Локация Националният археологически резерват Кабиле (Село Кабиле) »

Локация Село Кабиле
Кабиле

СПОНСОРСТВО
PayPal
Bulgarian Banks
Куриери БГ - куриерски фирми в България
Vidin Montana Vratsa Pleven Rousse Silistra Dobrich Varna Veliko Turnovo Razgrad Turgovishte Shoumen Bourgas Yambol Sliven Haskovo Stara Zagora Gabrovo Plovdiv Kardjali Smolyan Pazardjik Blagoevgrad Kyustendil Lovech Sofia City Sofia County Pernik