Изберете език bg en
Image From Bulgaria

Женски Манастир Успение на Св. Богородица

Женски Манастир Успение на Св. Богородица
Тип: Манастир
Локация: Село Кабиле »

На 1 км южно от село Кабиле се намира женският манастир с аязмо "Успение на Св. Богородица". Сегашният манастир е основан през 1928 г. около извор (аязмо), чиято вода се смята за лековита и се е използвала още от античността.

Има сведения, че на това място е имало манастир от древни времена. През късната античност (IV – V век) Кабиле е бил голям религиозен и културен център. По времето на император Св. Константин Велики (IV век) на това място е възникнал голям манастир а водата от аязмото към него се е смятала за свещена. Манастирът е съществувал до падането на България под турско робство, когато е разрушен а изворът затрупан.

В края на XIX век изворът е изровен, след което е загубен отново до към 20-те години на XX век. Собственикът на мястото, където се намира лечебния извор, е бил Стоян Ганев от село Кабиле. Той дарява земята си за строеж на манастир.

Рейтинг: 1 от 0 до 5 - 1 глас(а).

2 снимки в галерията към статията

Карта Локация Женски Манастир Успение на Св. Богородица (Село Кабиле) »

Локация Село Кабиле
Кабиле

СПОНСОРСТВО
PayPal
Bulgarian Banks
Куриери БГ - куриерски фирми в България
Vidin Montana Vratsa Pleven Rousse Silistra Dobrich Varna Veliko Turnovo Razgrad Turgovishte Shoumen Bourgas Yambol Sliven Haskovo Stara Zagora Gabrovo Plovdiv Kardjali Smolyan Pazardjik Blagoevgrad Kyustendil Lovech Sofia City Sofia County Pernik