Изберете език bg en
Image From Bulgaria

Пещера Утробата

Пещера Утробата
Тип: Пещера
Локация: Село Ненково »
Утробата (известна още като "Вулвата") е пещера и тракийско мегалитно светилище, намиращо се близо до село Ненково. Тя е откритa през 2001 година и представлява естествен хоризонтален процеп в скалата, като храмът е бил допълнително оформен от човешка ръка като женски полов орган.

Входът води към пещера с дълбочина около 22 м. и широчина 2.5 метра. В далечината на дупката има издълбан олтар висок около 1,30 м, който е с формата на малките срамни устни.

На обяд, когато  слънцето е в най-високата си точка в небето, неговата светлина се процежда в пещерата през специален отвор в тавана, като проектира на пода напълно разпознаваемо изображение на фалос. С изместването на слънцето и светлината във вътрешността на пещерата, фалосът постепенно нараства, като накрая достига до олтара-матка. През определени месеци на годината, когато слънцето е най-ниско на хоризонта, фалосът става достатъчно голям, за да достигне до олтара и символично да оплоди  матката.
Рейтинг: 5 от 0 до 5 - 1 глас(а).

3 снимки в галерията към статията

Карта Локация Пещера Утробата (Село Ненково) »

Локация Село Ненково
Ненково

СПОНСОРСТВО
PayPal
Bulgarian Banks
Куриери БГ - куриерски фирми в България
Vidin Montana Vratsa Pleven Rousse Silistra Dobrich Varna Veliko Turnovo Razgrad Turgovishte Shoumen Bourgas Yambol Sliven Haskovo Stara Zagora Gabrovo Plovdiv Kardjali Smolyan Pazardjik Blagoevgrad Kyustendil Lovech Sofia City Sofia County Pernik